Nyheter

Hannah Modigh vinner TT:s Stora Fotopris

TTs-Stora-Fotopris-2013-prisutdelning

Hannah Modigh vann TT:s Stora Fotopris 2013 med sitt bidrag ”The Milky Way”, som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen. Hannah fick priset under tisdagskvällen på Rival i Stockholm i hård konkurrens av de övriga två nominerade, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo. 

”Det finns ingen början eller slut på berättelsen utan den går i loopar för det handlar inte om just dessa ungdomar, de växer upp, utan om en känsla som alla måste eller redan har gått igenom. En tid full med drömmar, känslan att livet är stort samtidigt som hela livet hänger på en kväll, en blick. De råa öppna känslorna jag kände då har fascinerat mig så att jag under tio år försökt ta bild på dem.”, säger Hannah Modigh om sitt bidrag.

Hannah Modigh med priset i hand.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter en genomgång av alla insända bidrag återstod tre nominerade till TT:s Stora Fotopris 2013. De övriga två nominerade var Martin von Krogh och Trinidad Carrillo. Juryns val föll slutligen på Hannah Modigh och ”The Milky Way” som vinner 100 000 kronor.

Hela motiveringen lyder:

”Med stor integritet och nyfikenhet skildras en kaotisk tid i livet, fylld av starka och motsägelsefulla känslor. En värld av drömmar, förvirring, spänning och längtan fångad i ett blekt ljus, lika vackert som stumt. Bilderna berör på djupet och påminner oss vuxna om en tid i våra liv som aldrig går att få tillbaka.”

Se Hannah Modighs bildspel och läs mer på fotopriset.se
TT:s Fotostipendium

 

TT:s Fotostipendium på 30 000 kronor delades också ut under tisdagskvällen och gick i år till Julia Lindemalm och projektet ”Zoo World”. Projektet kretsar kring djur och vår relation till dem.

Mer information om Julia Lindemalm och hennes bilder hittar du här.

 

Om priset

TT:s Stora Fotopris (tidigare Scanpix Stora Fotopris) ges till den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin. Vinnaren erhåller TT-pokalen samt 100 000 kronor. Tidigare vinnare är Niklas Maupoix, Pieter ten Hoopen, Anna von Brömssen, Thobias Fäldt, Marc Femenia, Lars Tunbjörk, Niklas Larsson, Martina Hoogland Ivanow, Martin Bogren och nu senast KK+TF.
Juryn för TT:s Stora Fotopris 2013

Magnus Bergström – frilansfotograf samt bildredaktör/huvudfotograf för Magasinet Filter. Juryns ordförande.

Claudia Küssel – Curator Foam, Amsterdam

Stefania Malmsten – Art Director, formgivare

Joakim Ståhl – Bildchef på Svenska Dagbladet

Eirill Wiik – Bildchef på NTB

Annika Jönsson – Creative editor på TT är juryns sekreterare (utan rösträtt)

 

Om stipendiet

TT:s Fotostipendium riktar sig till unga nordiska fotografer som är 30 år eller yngre och som behöver ekonomiskt stöd för att genomföra ett påbörjat fotografiskt projekt. Stipendiet, som är på 30 000 kr, ska uppmuntra och stödja fotografi med konstnärligt uttryck eller som har en kreativ form.

I juryn för stipendiet sitter Marie Trägårdh, Pernilla H Pettersson, Pieter ten Hoopen och Julia Peirone.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

This Post Has 2 Comments

Leave A Reply