Nyheter

Trio nominerad till TT:s Stora Fotopris

TT:s Stora Fotopris 2013

De nominerade 2013: Modigh, Von-Krogh och Carillo.
Foton: Leif R Jansson/TT, Vilhelm Stokstad/TT och Ola Torkelsson/TT

Hannah Modigh, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo är alla nominerade till TT:s Stora Fotopris 2013. Vinnaren presenteras den 26 november och erhåller Fotopris-pokalen samt 100 000 kronor.

En jury bestående av Magnus Bergström, Joakim Ståhl, Stefania Malmsten, Eirill Wiik och Claudia Küssel har utsett de tre nominerade som nu har chansen att vinna 100 000 kronor. Nivån på ansökningarna har som vanligt varit väldigt hög och diskussionerna var livliga när juryn sammanträdde.

Foto: Hannah Modigh

Foto: Hannah Modigh

Hannah Modigh är nominerad med The Milky Way som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga utryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Foto: Martin von Krogh

Foto: Martin von Krogh

Martin von Krogh är nominerad med Att leva med mörkret. Om man drar ett streck runt jorden och utgår från Kiruna så hamnar man ovanför Island, i norra Sibirien och en liten bit ovanför polcirkeln. Från och med den 10 december så går solen aldrig upp här, den kommer först tillbaka i början på januari.
För de flesta som inte kommer från Kiruna är tanken på att solen aldrig går upp skrämmande och fascinerande. Det här är en betraktelse om hur det är att leva med mörkret.

TTs Stora Fotopris Trinidad Carrillo

Foto: Trinidad Carrillo. Bilden är något beskuren.

Trinidad Carrillo är nominerad med The Name from Mars. Trinidads motivation är att närma sig förståelsen av den existentiella platsen mellan yttre verklighet och dröm. Att få en starkare förnimmelse av denna och de andra verkligheterna. Att hänga med. Att registrera det som ligger framför hennes ögon när det avlägsna drömlandskapet faller samman under vikten av en önskan som inte kan uppfyllas i vaket tillstånd. Besvärjelser liksom önskningar som blåses ut i förhoppning. Mantran, ramsor, ord som håller oss samman. Rymden som finns inuti och utanför.

 

Vinnaren kommer att presenteras den 26 november på Rival, Stockholm. Under kvällen kommer vi även att avslöja vem som får TT:s Fotostipendium.

Årets jury
Magnus Bergström, frilansfotograf samt bildredaktör/huvudfotograf för Magasinet Filter. Juryns ordförande.

Joakim Ståhl, bildchef på Svenska Dagbladet.

Eirill Wiik, bildchef på NTB.

Claudia Küssel, Curator Foam, Amsterdam.

Stefania Malmsten, formgivare.

Annika Jönsson, juryns sekreterare (utan rösträtt), TT Nyhetsbyrån.

 

Om priset
TT:s Stora Fotopris instiftades redan 2003. Priset ska uppmuntra och stödja den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst ha skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin. Vinnaren erhåller Fotopris-pokalen samt 100 000 kronor.

Tidigare vinnare:
KK+TF, Martin Bogren, Martina Hoogland Ivanow, Niklas Larsson, Lars Tunbjörk, Marc Femenia, Thobias Fäldt, Anna von Brömssen, Pieter ten Hoopen, Niklas Maupoix

Se bilder från tidigare år och läs mer om priset på tt.se

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply