Nyheter

TT Spektra – 20 år i tidningarnas tjänst

I dag är det på dagen 20 år sedan TT Spektra grundades. Jubileet firades med alla medarbetare i Glashuset under eftermiddagen.

Redan från starten den 1 mars 1992 bestod verksamheten av några av de delar som än i dag utgör TT Spektras stomme: tv-bilagor, nöjesmaterial, feature och spelmaterial.

I början skickades texterna ut med fax, bilderna hamnade hos tidningarna via något som hette telefoto (med hjälp av Pressens Bild, numera Scanpix) och tv-bilagan printades ut på en enkel laserskrivare, rullades ihop och skickades med post varje fredag. Det känns med all rätt som ett annat århundrade.

Redan första året började dock Avisa (som bolaget hette fram till den 31 augusti 2000) testa att skicka ut material elektroniskt på ett nytt sätt. Det banade väg för en snabb utveckling av färdiga sidor. Plötsligt gick det att producera sidor till nästa dags tidning. Dagliga tv-sidor följdes av spelsidor, börssidor, featuresidor och, 1995, även nyhetssidor med TT-texter.

– Det fanns en hel del redaktörer ute i landet som tyckte att det var helt galet att man skulle sitta i Stockholm och göra sidor åt tidningarna, framför allt viktiga nyheter. Det skrevs till och med arga insändare i Pressens Tidning. Men vi såg att vi kunde både höja kvaliteten på tidningarna och rationalisera deras arbete. Så småningom insåg de flesta att vi hade rätt, säger TT Spektras vd Göran Westin, som lett företaget sedan starten.

Från första början hade byrån ett 20-tal kunder, men det blev fler och fler tidningar för varje år. En framgångsfaktor var att Avisa, till skillnad från andra aktörer, skräddarsydde alla avtal. Det är fortfarande ett av företagets starkaste kort.

– Vi som var med i början drömde om att vi skulle få alla Sveriges tidningar som kunder, men det trodde vi innerst inne aldrig att vi skulle uppnå, berättar Göran.

Att TT köpte Avisa år 2000 innebar att dörrarna öppnades till nya kunder, tidningar som SvD, DN, Aftonbladet och Expressen.

– När vi fick chansen att börja göra Aftonbladets tv-tidning var det en jätteviktig milstolpe. Att vi har fått behålla uppdraget så många år är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb. Att Expressen ett år senare gav oss chansen att också göra deras tidning var också erkännande. Man ska komma ihåg att tv-tidningarna är kommersiellt viktiga bilagor.

Innovation och kreativitet har varit TT Spektras kännetecken genom årens lopp. Det blir minst lika viktigt framöver, menar Göran.

– Medieföretagen står inför stora utmaningar, vi måste hänga med och förändras i takt med kunderna. Vi har hittills inte alltid lyckats så bra inom digitala medier, trots ett antal olika satsningar. Men jag är optimist, säger han och nämner fotbolls-EM och sommar-OS, där TT Spektra planerar för livebevakning med text och bild.

– Men de viktigaste idéerna inför de kommande 20 åren har vi inte kommit på än. Jag hoppas att de dyker upp i idétävling som vi utlyser inför 20-årsfesten längre fram i vår, säger Göran.

Vill du veta mer om TT Spektra? Besök ttspektra.se.

Bildtext: Redaktionschef Eva-Britt Andersson och vd Göran Westin vid firandet av 20-årsjubileet i Glashuset vid Slussen, Stockholm. Foto: Mikael Forsell 

.
.
.