Nyheter

Scanpix stämmer Google för otillåten bildpublicering

Bildbyrån Scanpix stämmer Google för att de otillåtet kopierar och publicerar Scanpix bilder på webbplatsen Google Nyheter.

Scanpix har sedan 2008 haft en dialog med Google med syfte att teckna ett avtal för detta nyttjande, på samma villkor som för andra medieaktörer vid publicering av bilder på webbplatser. Google anser dock att söktjänsters nyttjande inte omfattas av upphovsrättens regler om att behöva inhämta tillstånd för kopiering och publicering av andras bilder.

– Eftersom Scanpix och Google har diametralt motsatt uppfattning i frågan måste den tyvärr hänskjutas till domstol, säger Jonas Eriksson, ansvarig utgivare för TT-Gruppen. Scanpix beklagar detta då ett avtal om nyttjande givetvis är att föredra.

Med hänsyn till Stockholms tingsrätts handläggningstider kommer ett avgörande troligen inte förrän tidigast sommaren 2013.

– Hur det går är det naturligtvis svårt att med säkerhet veta, säger Ulf Karlsson, som ansvarar för upphovsrättsfrågor inom TT-Gruppen. Gör jag bedömningen utifrån svensk upphovsrättslagstiftning, tidigare domstolspraxis och utlåtande från juridisk expertis så är chansen till framgång stor.

För mer information, kontakta gärna:
Ulf Karlsson, ansvarig upphovsrättsfrågor
inom TT-Gruppen, via e-post eller
telefon: 08 – 692 28 78